Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 

Članovi Kluba mladih čitatelja Gradske knjižnice i čitaonice Slatina sastali su se 18. put u srijedu, 25. rujna. Pročitano djelo bio je fantastični roman američke književnice Laini Taylor „Kći dima i kosti“, prvi nastavak istoimene trilogije.

Roman nam predstavlja Karou, mladu djevojku modro plave kose i kože ispunjene tetovažama, koja živi dvostruki život. Studentica je slikarstva u Pragu, stječe prijatelje kroz studij, nesretno se zaljubljuje i prvi puta stanuje sama. To bi bio prosječan studentski život da noću nije ispunjen opasnostima, misterijima i mnoštvom neodgovorenih pitanja. Kada primi poziv, Karou obavlja posebne zadatke po cijelome svijetu koje joj zadaje Brimstone, biće nalik čudovištu (himera) koje se o njoj brine cijeli njen život. Brimstone prikuplja i otkupljuje ljudske i životinjske zube, ali razlog Karou, kao ni čitatelju, nije posve jasan. Karou zna da Brimstone ispunjava želje drugim bićima te da se svaka ispunjena želja mora platiti bolovima. Njoj izrađuje ogrlice s perlicama koje joj služe za ispunjavanje sitnih želja. Karou cijeli život osjeća veliko strahopoštovanje prema Brimstoneu i ustručava se ispitati ga sve što joj nije jasno. Vjeruje kako će za to trenutak doći sam od sebe.

Čudni događaji se počinju gomilati u Karouinom životu, a naročito pojavom crnih otisaka na vratima (portalima) kroz koje Karou putuje po svijetu.

U Karouin život naprasno ulazi anđeo vojnik Akiva koji ju straši, ali i neopisivo privlači. Upoznavanjem Akive, Karouin svijet se raspada, susreću se sadašnjost i prošlost, otkriva se pravo Karouino podrijetlo i jedan posve novi svijet. Saznajemo za svijet anđela i zvijeri i njihov vječni i nasilni rat. Karou saznaje da je i ona zapravo himera, odnosno zvijer, te da je njena duša već proživjela cijeli jedan život.

Članovi Kluba mladih čitatelja imaju podijeljene dojmove o djelu. Dijelu članova je djelo iznimno zanimljivo i jedno od najdražih koje su pročitali. Dio članova ipak preferira drugačije žanrove u literaturi tako da su njihove ocjene bile malo strožije. Ukupna ocjena „Kći dima i kosti“ je 3,8.

Roman je topla preporuka svim čitateljima koji vole fantaziju, čarobne izmišljene svjetove i prstohvat romantike.

Idući sastanak Kluba čeka nas u listopadu, a čitamo „Oblak čvoraka“ hrvatske književnice Ivane Šojat.

Pozivamo sve zainteresirane mlade sugrađane da nam se pridruže u Klubu mladih čitatelja i obogate naša (opuštena i uvijek zanimljiva) druženja.

 

Skip to content